Rozbudowa domu nad jeziorem

+szczegóły projektu

Modernizowany budynek zlokalizowany jest w jednej z mazurskich miejscowości wypoczynkowych.  Istniejący budynek jest typowym  budynkiem „poniemieckim” i podlega ochronie konserwatorskiej. Lokalizacja budynku na skarpie widokowej „otwierającej” się na jezioro czyni działkę wyjątkowo atrakcyjną.  Projekt obejmował swoim zakresem zarówno architekturę jak i wnętrza, stanowiące w tym wypadku silne dopełnienie samej architektury.

Niewątpliwie jednym z najważniejszych celów projektu było zaprojektowanie budynku, który w sposób harmonijny wpisuje się w sylwetę miasta rozlokowanego wzdłuż skarpy widokowej i zamkniętej jeziorem.

Prezentowany projekt , to całkowita modernizacja istniejącego budynku  oraz jego rozbudowa o nowe skrzydło. Całość tworzyć ma zespół wpisujący się w sylwetę skarpy zarówno co do charakteru zabudowy jak i co do skali.
Budynek, ze względu na swoje położenie na skarpie widokowej oraz na wymogi dostępu, posiada nietypowy układ przestrzenny. Program budynku rozłożony jest na trzech kondygnacjach, z których dwie niższe posiadają dodatkowe różnice w  poziomach.

Istniejące pierwotnie wejście do budynku zlokalizowane od strony ulicy jako niewygodne i niebezpieczne zostało zmienione. Od tej strony projekt zakłada wytworzenie małego, brukowanego dziedzińca wejściowego umożliwiającego na co dzień bezpieczne zaparkowanie jednego samochodu osobowego. Zasadniczy wjazd do domu przewidziano zaś od dołu skarpy, od strony południowo-zachodniej, skąd wjeżdża się do obszernego garażu. Garaż jest całkowicie ukryty w skarpie; i połączony z resztą domu windą wjeżdżającą na poziom kuchni i jadalni na parterze;

Wnętrza budynku dopełniają założenia otwartej na jezioro architektury, i są utrzymane w powściągliwej ale ciepłej estetyce. Proste, funkcjonalne formy mebli i harmonijnie dobrane materiały wykończeniowe: ciemne drewno, neutralne, białe ściany, błyszczący kamień, surowa stal. Wzajemnie przenikające się przestrzenie nie tworzą żadnego podziału między pomieszczeniami całkowicie otwierając się na krajobraz. Zewnętrzne drewniane tarasy, rozszerzają strefę mieszkalną o dodatkowe, zawieszone nad skarpą, miejsca widokowe. Układ funkcjonalny pokrywa się z podziałem na kondygnacje:
parter- część dzienna połączona z tarasami
piwnica – strefa rekreacji i techniki z basenem, oraz częścią dla gości
piętro – stanowi prywatną strefę właścicieli
Ważnym elementem projektu jest budowa ogrodzenia dopełniającego architektonicznie i plastycznie nowoprojektowaną zabudowę i zagospodarowanie  skarpy.


  • Lokalizacja: Mazury
  • Autorzy: Andrzej Bulanda, Włodzimierz Mucha
  • Inwestor: prywatny
  • Kalendarium: Projekt: 2001
    Realizacja: 2001-2004
  • Dane obiektu: Powierzchnia terenu: 1003 m2
    Powierzchnia zabudowy: 182 m2
    Powierzchnia użytkowa: 443 m2 (w tym 155m2 istniejącej)
    Powierzchnia całkowita: 587 m2 (w tym 246 m2 istniejącej )
    Kubatura: 1390 m3 (w tym 550m3 istniejącej )
  • Adnotacje: Liczba kondygnacji - 2,5 + 1 (garaż)
zamknij