Restauracje sieci McDonald's

+szczegóły projektu

Realizacje miały na celu zmianę i poprawę wizerunku oraz architektury restauracji typu drive o dotychczasowym charakterystycznym kształcie „pagody” na bardziej technologiczne i współczesne. Zmianie tej towarzyszy również rozbudowa restauracji i całkowita zmiana wystroju wnętrz. Pierwszą modernizowaną restauracją była restauracja w Częstochowie, gdzie pozostawiono jako relikt część zespołu oryginalnego, wprowadzając współczesną technologiczną formę prostopadłościenną z pirofilitu. W dwóch pozostałych lokalizacjach Opole, Zielona Góra zlikwidowano całkowicie starą formę budynku. Celem świadomej strategii projektowej jest docelowe wyeliminowanie typu "pagody" jako obcego polskiej tradycji i zastąpienie go zaprojektowanymi rozwiązaniami jednostkowymi. Podjęto próbę stworzenia otwartego systemu narzucając generalne wytyczne estetyczne i materiałowe, tak aby w oparciu o nie można było opracować indywidualne rozwiązanie dostosowane do lokalnych warunków i zachować wyczuwalną wspólnotę estetyczną.



  • Lokalizacja: Częstochowa, Opole, Zielona Góra
  • Autorzy: Andrzej Bulanda, Włodzimierz Mucha, Jacek Chyrosz
  • Inwestor: McDonald's
  • Kalendarium: Projekt: 2003-2004
    Realizacja: 2004-2005
  • Dane obiektu: Zależne od lokalizacji
  • Adnotacje: 2007, Główna nagroda w konkursie PRIMULUS organizowanym przez SARP o/Częstochowa pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta
zamknij