Centrum edukacyjno-muzealne w Warce

+szczegóły projektu

Koncepcja jest rozwinięciem idei rozbudowy Centrum edukacyjno-muzealnego im. Kazmierza Pułaskiego.
Zaprojektowany obiekt jest nawiązuje do dworskiej zabudowy gospodarczej.
Składa się z części ogólnodostępnej i pomocniczej.
Część ogólnodostępna ma układ trzech odrębnych traktów, które mogą też stanowić  połączoną całość w amfiladzie.
Środkowy  trakt, ujęty w dwie ceglane ściany, oświetlony górnym światłem, jest sercem całego układu przestrzennego. Otwiera się na park pałacowy oraz na dwie boczne sale, z dalszym otwarciem na skarpę. Ceglane ściany, poprzez swoją skalę i tworzywo, pełnią rolę także symboliczną. Nisze w ścianie będą miejscem umieszczenia obiektów szczególnie ważnych. To będzie miejsce kontaktu z historią, kulturą, muzyką i plastyką.
Budynek składa się z dwóch elementów połączonych łącznikiem: części z programem usługowym ogólnodostępnym i części zapleczowej – administracyjnej.


 



  • Lokalizacja: ul. Pułaskiego 24, Warka
  • Autorzy: Andrzej Bulanda, Włodzimierz Mucha, Jacek Chyrosz, Jan Bulanda
  • Inwestor: Muzeum Regionalne w Warce
  • Kalendarium: Konkurs: 2009
  • Dane obiektu: Powierzchnia działki: 2381 m2,
    Powierzchnia zabudowy: 804 m2,
    Powierzchnia użytkowa budynku: 1319 m2,
    Powierzchnia całkowita: 1598 m2,
    Kubatura: 5.720 m3,
    Ilość miejsc parkingowych: 12
  • Adnotacje: 2009, I nagroda w konkursie – realizacyjna
zamknij