Apartamentowiec w Warszawie

+szczegóły projektu

Pod koniec 2006 r rozstrzygnięty został konkurs inwestorski na projekt budynku apartamentowego przy ul. Walecznych w Warszawie. Inwestor- osoba prywatna chcąc pozyskać projekt o wyjątkowych walorach,  postanowiła wyłonić go w drodze konkursu architektonicznego z udziałem sędziów SARP. Jury wybrało nasz projekt jako najlepiej wpisujący się w klimat Saskiej Kępy. Projekt nawiązuje swa estetyką do okresu modernizmu międzywojennego, z jego współczesnym przetworzeniem. Wąskie, horyzontalne okna narożnej klatki schodowej, gięte, panoramiczne szkło w strefie wejścia, zwarta kompozycja urbanistycznie kształtująca narożnik budynku mają kontynuować w swym założeniu tradycję nowoczesnej architektury międzywojennej, tak wyraziście zaistniałej wzdłuż ul. Francuskiej.

Działka zlokalizowana jest na wschód od ulicy Saskiej i leży w obszarze  „starej” Saskiej Kępy o powierzhcni ok. 1000 m2 . Posiada zdecydowanie narożną lokalizację. Podstawowym założeniem projektownym było wyeksponowanie narożnego wejścia od strony ul. Walecznych. Uzyskano to poprzez przeszklenie strefy wejścia do budynku i jego „odsłonięcie” od strony narożnika. Doświetlenie klatki schodowej zostało rozwiązane dyskretnie i niekonkurencyjnie w stosunku do samego wejścia. Elewacje od strony ulic Walecznych i Niekłańskiej  rozwiązano w charakterze modernistycznym. Tektonika budynku zaprojektowana została zgodnie z założeniami WZiZT – z obniżającą się wysokością zabudowy zarówno od strony zachodniej jak i południowej. Budynek składa się z siedmiu dużych apartamentów – od 113 do 164 m2 wraz z penthouse'em na 3 piętrze. Elewacje ogrodowe (południowa i zachodnia) rozwiązano bardziej kameralnie i silnie przeszklono otwierając je na ogród, w którym zastosowano „miękki” podział pejzażowy niskim żywopłotem. Materiały elewacyjne od strony ulicy Walecznych i Niekłańskiej to tynk w kolorze białym i naturalny kamień łamany w kolorze szarym.

  • Lokalizacja: ul. Walecznych 62, Warszawa
  • Autorzy: Włodzimierz Mucha, Andrzej Bulanda, Dorota Sekulska, Daniel Szulowski
  • Inwestor: PETRO-Invest Sp. z o.o.
  • Kalendarium: projekt: 2006
    realizacja: 2007-2008
  • Dane obiektu: Powierzchnia terenu: 987 m2
    Powierzchnia zabudowy: 540 m2
    Powierzchnia użytkowa: 1190 m2
    Powierzchnia całkowita: 2190 m2
    Kubatura: 7164 m3
  • Adnotacje: 2006 - I nagroda w konkursie – realizacja,

    Wyróżnienie w konkursie Nagroda Roku SARP 2007,

    Nominacja do Europejskiej Nagrody Architektonicznej Fundacji Miesa van der Rohe w roku 2009
zamknij